Kulturportal for Sønderjylland-Schleswig » Projektblog » Detail » ”De elendiges rejse” / ”Weg der Elenden”
Søg arrangement

Timeld dig nyhedsbrevet og få aktuelle informationer ind i den e-postkasse.

Støttet af

”De elendiges rejse” / ”Weg der Elenden”

Premieren på det grænseoverskridende teaterstykke nærmer sig

Anna K. Jacobsen er skuespiller i det grænseoverskridende teaterstykke ”De elendiges rejse” og lever så at sige i det grænseoverskridende samarbejde hver eneste dag igennem sit job. Anna må således betegnes som en vaskeægte grænselandsbeboer. Derfor er det også nærliggende for hende at deltage i netop dette projekt, da det bare er endnu en facet af det at være grænselandsbeboer.

For Anna er det tredje gang, hun er med i et grænseoverskridende teaterstykke, og pga. hendes baggrund har der nok ikke været så mange interkulturelle udfordringer for hende som for mange af de andre skuespillere. ”Stykket afspejler på mange måder bare den virkelighed, vi lever i hver dag i grænselandet – gadebilledet hernede emmer også af tosprogethed og fælles historie. Det er også den autenticitet og originalitet, der findes i stykket”, forklarer Anna. Ud over den fælles historie om kolonisterne, som stykket omhandler, tager stykket altså også implicit emner op som tosprogethed og generelt dansk-tysk forståelse mennesker imellem, hvilket viser, hvorfor grænseområdet er noget særligt. ”Det ville ikke give mening at lave dansk-tyske forestillinger i Odense, men det giver mening her, fordi stykket afspejler en virkelighed, der er påvirket af sprogene. På samme måder mister amerikanske film også noget originalitet, når de lader tyske soldater tale engelsk i filmene – men den originalitet er en selvfølge i ”De elendiges rejse”, fordi det er vaskeægte henholdsvis danskere og tyskere, der sammen skaber et virkelighedsbillede af grænselandet og den fælles historie”, lyder det fra Anna.

Det grænseoverskridende teaterstykke har også i den grad været med til at nedbryde barrierer. Barriererne nedbrydes ikke kun på scenen mellem skuespillerne, men også på den anden side af scenekanten blandt publikum. Teaterprojektet har nu flere år på bagen, og i starten var der måske en vis uforståenhed over for det grænseoverskridende element i det – hvorfor kunne man ikke bare lave rent tyske eller danske stykker? Det er stadig en ny og sårbar måde at omgås teater på, men holdet bag ”De elendiges rejse” begynder nu langsomt at se resultaterne af flere års grænseoverskridende samarbejde.

Anna forklarer, at publikum på denne måde bliver konfronteret med nabosproget på en naturlig og ukompliceret måde. Det er nemmere for dem at finde modet til at tage ind og se et dansk-tysk stykke frem for et rent dansk eller rent tysk stykke. Således bliver der nedbrudt barrierer blandt publikum, som vover sig ind og ser teater på et sprog, som de måske ikke forstår så godt. Men autenticiteten står helt klar, og den opvejer de sproglige barrierer.

”De elendiges rejse” har premiere den 29. august i Gasthof Thomsen i Eggebek (DE) kl. 20. Der vil efterfølgende være flere forestillinger på begge sider af grænsen. Glæd jer!

Info om projektet

 

Deutsche Zusammenfassung
Das grenzüberschreitende Theaterstück „Weg der Elenden“ hat am 29.8.2015 Premiere im Gasthof Thomsen in Eggebek. Die Schauspielerin Anna K. Jacobsen nimmt teil und erzählt über das Mitwirken, das für sie keine interkulturelle Herausforderung ist, da sie als eine echte Grenzbewohnerin zu bezeichnen ist. „Weg der Elenden“ handelt von den Kolonisten, und auf der Bühne spielen sowohl Dänen als auch Deutsche zusammen. Diese Tatsache schafft viel Authentizität und Originalität, und stellt eigentlich auch den gegenwärtigen Alltag im Grenzland dar, der auch zweisprachig ist und auf einer gemeinsamen Geschichte baut. Die Mitwirkenden haben erlebt, wie Barrieren unter den Zuschauern langsam abgebaut worden sind, weil nun auch Zuschauer, die die andere Sprache nicht verstehen, die Vorführungen besuchen. ?

Offentliggjort

09.08.2015

Kontakt

Kontaktformular

Links
captcha
Rechts