Kulturportal for Sønderjylland-Schleswig » Projektblog » Detail » ART – going into unknown terrain
Søg arrangement

Timeld dig nyhedsbrevet og få aktuelle informationer ind i den e-postkasse.

Støttet af

ART – going into unknown terrain

”Unknow Wellknown Terrain” er titlen på udstillingen præsenteret af projektet ARTgoing, der i tirsdags, d. 12.4 slog dørene op i Rote Strasse 17 (Modul 1) i Flensburg.  Kommer man ind af døren, kan det være svært at forstå hvorfor der på højre side hænger malerier, på venstre side er opstillet billedskærme med videoer, der kører på loop og hvorfor der midt i rummet på en piedestal står en håndmixer, der går i gang af sig selv. Der er dog en større mening med det hele. Udstillingen afspejler ”Maleri – og Performance Workshops”, som denne gang foregik på kunstskolen i Sønderborg. Tyske studerende fra Europa-Universität Flensburg og danske studerende fra Sønderjyllands Kunstskole i Sønderborg har delt sig op i to blandede hold og har arbejdet med henholdsvis performance og maleri under vejledningen af Jes Mogensen (maleri) og Elke Mark (performance).

- Kunsten har til opgave at bevæge sig hen over grænser. Det vigtigste ved sådanne grænseoverskridende projekter er derfor at udvikle nye synsvinkler, kigge længere end ens næsetip, og måske endda at få nye ideer med på vejen, sådan lød det fra Thomas Frahm (Kulturbüro Stadt Flensburg).

Og der er absolut ingen tvivl om, at de studerende har kunnet udvide deres horisont, idet bl.a. malerierne præsenterer meget kunstnerisk fremstillede flygtningebåd, grænsehegn, strandede flygtninge samt et europakort på et kranie. Også deres kulturel forståelse for hinandens arbejdsmetoder er blevet større. Bl.a. fortæller Mira Wagner, en studerende fra Flensburg, at hun tit har kigget de danske studerende over skulderen, og kunne dermed se, at der blev arbejdet på en helt anden måde end den hun selv er vant til. Denne forskel glædede hun sig over, fordi hun følte at have lært rigtigt meget og har helt sikkert fået et par tips hun kan tage med på vejen.

Disse forskelle mellem danskere og tyskere har også Thomas Lunau (leder af Sønderjyllands Kunstskole) lagt mærke til.

- Vores forskellighed kan nogle gange virke som en udfordring. Man skulle egentligt ikke tro, at forskellen var så stor, men uanset hvordan vi vender og drejer det, så kommer vi altså fra to forskellige lande. Derudover, så har vi i ”ARTgoing” at gøre med to helt forskellige slags studerende. Det er forskellige mennesker fra forskellige kulturer med forskellige ambitioner, der mødes her. På den anden side set, synes jeg at det er oplagt, at arbejde hen over grænsen. Hvis vi ikke skulle udnytte det, så tæt på grænsen, hvem skulle så? Det er her, der skal være en eller anden form for synergi, netop de forskelle vi har, skal få os til at vokse sammen, fortæller Thomas Lunau.

Og er det noget de studerende gjorde, så er det at vokse sammen. Med begejstring i stemmen blev der denne spændende aften fortalt, at hæmningerne var nu lagt på hylden, sproget har vist sig til ikke at udgøre en barriere, idet der både blev brugt hænder og fødder til at kommunikere, og kunsten har i den grad opløst grænsen og bragt de studerende sammen. Ina Christiansen fra Flensburg siger, at de har formået at præstere helt skøre og fantastiske ting sammen, så det, at have deltaget i projektet har ikke kun bragt hende en større kulturel forståelse, men hun har også følt sig udfordret på det personlige plan, hvorledes hun lærte nye kunstneriske sider af sig selv at kende.

Udstillingen kan for sidste gang ses d. 16. april 2016, dog er der allerede nu planer om fortsat fremtidig grænseoverskridende samarbejde i kunstens tegn mellem de involverede aktører.  

 

Deutsche Zusammenfassung
”Unknown Wellknown Terrain” ist der Name der Ausstellung des Projektes ARTgoing, das am 12/4 Ihre Türen in der Rote Straße 17 (Modul 1) in Flensburg öffnete. Es könnte schwer sein für den Besucher zu versehen, warum es auf der rechten Wand Malereien hängen, auf der linken Wand  Bildschirme platziert sind auf denen Videos auf Loop laufen und in der Mitte des Raums ein Handmixer Geräuschen macht. Doch spiegeln diese Verrücktheiten die „Malerei – und Performance Workshops“ ab, die von der Europa Universität Flensburg und Sønderjyllands Kunstskole in Sønderborg zusammen durchgeführt wurden. Thomas Lunau, leiter von der Sønderjyllands Kunstskole meint bestimmt, dass die Möglichkeiten der grenzüberschreitenden Zusammenarbeit absolut ausforschungswert sind, auch wenn das Treffen der verschiedenen Kulturen und Ambition eine Herausforderung darstellen möge. Die Studenten, andererseits, fanden trotz der Sprachbarriere die Workshops fantastisch. Es wurde über den Schulter der anderen geschaut, es wurden Hände und Füße für das Kommunizieren benutzt, Hemmungen sind gefallen und ein größeres Verständnis von sowohl der Kultur der anderen und auch von eigenen künstlerischen Seiten wurde erreicht.
Die letzte Ausstellung kann am. 16/4 gesehen werden, doch schon jetzt werden von den beteiligten Akteuren Pläne für weitere zukünftige Zusammenarbeiten im Namen der Kunst gemacht. 

Stikord

Offentliggjort

15.04.2016

Kontakt

Kontaktformular

Links
captcha
Rechts