Kulturportal for Sønderjylland-Schleswig » news-detail » First Movers
Søg arrangement

Timeld dig nyhedsbrevet og få aktuelle informationer ind i den e-postkasse.

Støttet af

First Movers

Udstilling om egyptiske miniaturemøbler på Tønder Kunstmuseum

Arkitekten Dan Svarths egyptiske miniaturemøbler kan ses på museet fra den 24.11.2018 til den 1.9.2019.

Baggrund for udstillingen

I dag er Danmark en international anerkendt designnation. Dette ry opstod i 1950’erne, da designere, især dygtige møbeldesignere, formåede at gøre danske møbler til en salgssucces uden at gå på kompromis med kvaliteten. 

For 5.000 år siden var det ikke Danmark, men Egypten man skulle tage til, hvis man ville se kvalitetsmøbler. Det ved man bl.a., fordi man i 1922 fandt en næsten uberørt grav tilhørende den unge farao Tutankhamon, der døde i 1336 f. Kr. I graven fandt man den mest omfattende samling af egyptiske møbler nogensinde. 

Miniaturearbejde

Denne møbelsamling, og mange andre egyptiske møbelfund, har den danske arkitekt Dan Svarth (f. 1942) forsket i siden begyndelsen af 1990’erne, hvor han begyndte at rejse rundt til museer i hele verden for at nærstudere, opmåle og optegne møbler fra egyptiske grave. Møbelfund, der i nogle tilfælde kan dateres helt tilbage til 3.000 år før vores tidsregning.

Efter registreringen af møblerne satte Dan Svarth sig for, at de skulle virkeliggøres i modelstørrelse. Således eksisterer stole, taburetter, senge, fodstøtter, kister, opsatser og nakkestøtter, foruden stridsvogne og baldakiner nu også som fysiske miniaturemodeller, og det er dem, man kan se udstillet på Kunstmuseet i Tønder. 

Moderne klassikere

Foruden at være umanerligt interesseret i møblerne fra faraoernes tid, har Dan Svarth også arbejdet på Poul Kjærholms tegnestue og på Kunsthåndværkerskolens linje for Møbel- og Rumkunst.  Ud over miniaturemøblerne viser udstillingen desuden enkelte af Dan Svarths egne møbeldesigns samt moderne klassikere fra Hans J. Wegner og Finn Juhls hånd. Blandt disse møbler i virkelig størrelse er der bl.a. ligheder i stil, teknik, samlinger, funktionalitet og materialer til de mere end 100 egyptiske møbelmodeller. Gå på opdagelse og prøv selv at finde lighederne.  

Fra Amager til Tønder

Udstillingen er overtaget fra udstillingsstedet for kunsthåndværk og design A. Petersen Collection & Craft i København, der også har kurateret den. På Kunstmuseet i Tønder er der allerede fokus på design med samlingen af Hans J. Wegners møbler, så man ser frem til at kunne vise disse allerførste spor af en international designhistorie.

 

Kontakt

Kontaktformular

Links
captcha
Rechts